M’Essence termékcsalád, avagy a gyógygombák a hétköznapi életben

M’Essence termékcsalád, avagy a gyógygombák a hétköznapi életben

 (1)    0

  Cikkek

M’Essence termékcsalád, avagy a gyógygombák a hétköznapi életben

Szabó Nikolett, Gyógygomba Kutató, M’Essence termékcsalád fejlesztője, tudományos szakértő.Szabó Nikolett,
Gyógygomba Kutató,
M’Essence termékcsalád fejlesztője, tudományos szakértő.

Nikolett a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán táplálkozástudományt tanult, majd hat évig a kiegészítő készítmények hatósági ellenőrzését végezte a népegészségügyi szolgálatnál.
Eközben tudományos tevékenységet is folytatott.

Részlet Szabó Nikolett előadásából

Szakirodalmi adatok alapján az idegrendszer működésére, a pszichés folyamatokra rendkívül jó hatással van, mentális eltéréseknél is eredménnyel alkalmazható. A hatósági munkák illetve a táplálkozásegészségügyi vizsgálatok során megbizonyosodtam magam is arról, hogy számos betegség hátterében a helytelen táplálkozási szokásaink állnak.

Ezek közé tartozik például a cukorbetegség, az elhízás, vagy akár a daganatos megbetegedések. A helytelen táplálkozásból adódóan a felborul szervezetünkben az egyensúly, bizonyos területeken hiány, másutt többlet mutatkozik. Ebből adódóan gyulladásos folyamatok indulnak ki. Sok megbetegedés hátterében áll a gyulladás. Ha az immunrendszerünk jól működik, nem csak a baktériumok és vírusok, hanem a daganatos betegségek
ellen is védekezik. Ez mindig ott alakul ki, ahol az oxigénellátottság csorbát szenved a szervezetben.

A közegészségügy feladata lenne, hogy különböző ajánlásokkal elősegítse a népesség helyes táplálkozási szokásait, életmódját. Ehelyett szűrővizsgálatokra sarkall bennünket, ami magát az alapproblémát nem oldja meg. A népesség 60 százaléka túlsúlyos, elhízott. 10-15 százalék cukorbeteg, 20-40 százalék metabolikus szindrómában szenved, 54 százalék szívbetegségben, 30 százalék rákban hal meg. Nagyon sok a túlsúlyos gyermek, belőlük általában elhízott felnőtt lesz.

A 2009-ben OTÁP program (országos táplálkozási és tápláltsági vizsgálat) során végzett reprezentatív vizsgálat szerint a magyarországi nők elhízottsága 67 százalékos, a magyarországi tápláltsági mutatók a legrosszabbak közé tartozik. Ez azért rendkívül fontos, mert az elhízott embereknél számos betegség kockázata nagyobb, mint normál testsúlyú társaiknál. Tehát sok minden visszavezethető a táplálkozásra. De nem csak a táplálkozásunkkal, hanem az emésztésünkkel is gond van. Az adalékanyagok, színezékek egy része elraktározódik a szervezetben, nem bomlik le, kumulálódik, és táptalajává válik többek között az allergiának.

Táplálékunk a szervezet számára szükséges tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat nem tudja kielégíteni, ezért étrend kiegészítőket kell fogyasztanunk. Ezzel pótoljuk a hiányzó vitaminokat és ásványi anyagokat.

Miben lehet segítségünkre a bio gomba család?

Ezeknek a hatóanyag tartama, ami a legszélesebb spektrumban hat a gyulladásokra, allergiákra, daganatos és autoimmun betegségekre. Ezekkel a kombinációkkal sok betegségre tudunk segítséget nyújtani.

Shiítake gomba

Az immunrendszerünk bástyája. Fő hatóanyaga a lentinák nevű poliszacharid. Legfontosabb hatásai: antivirális, immunstimulálás, pozitív hatást fejt ki a májra és hasnyálmirigyre. Az influenza elleni védőoltás természetes alternatívája. Védi a gyomor- és bélrendszert, jó hatással van a sejtek regenerációjára, gyomorfekély és refluxos tünetek esetén is használják. Cukorbetegeknél elősegíti a hasnyálmirigy sejtjeinek regenerálódását, mellékhatások nélkül enyhíti az inzulinhiányt. Ezek a gombák egymás hatását elősegítve különböző betegségek esetén kombinálhatók. Gyulladásos megbetegedéseknél Reishivel javaslom a kombinációt.

Maitake gomba

Gazdag ásványi anyagokban, B, D-vitamin és rosttartalma jelentős. Daganatos megbetegedés esetén segíti az immunrendszer működését. Elsősorban a májra gyakorolt pozitív hatását emelném ki. A koleszterinre gyakorolt hatását tudományos kísérletben igazolták 1996-ban: megváltoztatta a máj zsíranyagcseréjét és csökkentette a vérben a triglicerid szintet. Gyermekkori hyperaktivitás esetén a Reishivel kombinálva ajánlom.

Mandula gomba

Brazíliában és Peruban őshonos, a hazai termesztése nehéz. Magas a szénhidrát és a fehérje tartalma. Immunrendszerből kiinduló betegségek, illetve I. típusú cukorbetegség esetén nagyon kedvező a hatása. Nőgyógyászati daganatoknál jótékony, D-vitamin tartalma miatt különösen ajánlott, ugyanis minden második magyar ember D-vitamin hiányos, amire visszavezethetők a különböző vírusos megbetegedések.

Reishi gomba

A lélek gombájának is szokták nevezni, spirituális erőt tulajdonítanak neki. Esősorban tumor-ellenes és gyulladáscsökkentő hatását emelném ki. A különböző gyulladásos betegségeknél nagy hatékonysággal alkalmazható. Cukorbetegség, autoimmun betegségeknél ajánlott, Candida ellenes hatása tudományosan igazolt. A bio gombák elsősorban az immunrendszeren keresztül hatnak. Fogyasztásuk a normál klinikai kezelések mellett a szervezet támogatásának egyik legjobb módszere.Szabó Nikolett tapasztalata a bio gombákkal kapcsolatban:

– Nálunk daganatos betegek fogyasztják legnagyobb számban, így e téren tettem szert a legjelentősebb személyes tapasztalatra – tette hozzá Nikolett. – Ilyenkor a hatás a vérképből is látszik: nem romlanak az eredmények, jó közérzeti állapotban tudják a kezelést végigvinni a betegek. Például egy 70 éves férfi beteg, akit végbél rákkal kezeltek, két hónapos gyógygomba kúra mellett 25 sugár, plusz kemoterápiás kezelést kapott. A cél az volt, hogy ne kelljen kivezetni a végbelét. A kezelés végére a tumor eltűnt.

Autoimmun betegeknél Bazei és Reishi gomba együttes alkalmazása esetén mindig tapasztaltak pozitív hatást. Egy négy és egy nyolc éves kisgyermeknél például sikerült elérni, hogy tudnak közösségbe járni. 

A cukorbetegeknél Nikolett tapasztalatai szerint Mitakival érhető el a legjobb hatás. A készítményből naponta 3 x 1 ml-t javasolt étkezés előtt fél órával bevenni. Gyerekeknek is fogyaszthatják négy éves kortól, semmilyen negatív tapasztalat nincs erre vonatkozóan. Mellékhatásként legfeljebb enyhe hasmenést okozhat egy-két alkalommal. A kúra időtartama legyen minden esetben legalább három hónap, de ennek pontos meghatározása a betegségtől is függ.

Meddőségre Reishi, illetve Mandula gombát javasol a szakember, mivel tapasztalatai szerint általában gyulladás áll a háttérben, és az immunrendszer működésének a javítása fontos.

Pajzsmirigy problémák esetén a jódhiány és az autoimmun jelleg miatt Reishi és Mandulagomba először, utána Maitake az anyagcsere és a hormonális folyamatok, valamint a pajzsmirigy működésének normalizálása érdekében.

Ízületi elváltozásokra a Mandulagomba ajánlott, de ha gyulladás is szóba jön, akkor Reishi.

Az hogy bio gombák milyen gyorsan fejtik ki hatásukat, tapasztalataim szerint attól függ, hogy milyen mélyen van a szervezetben a probléma. Ha folyamatos gyulladás áll fenn, mindaddig szedni kell a készítményt, míg a panaszok nem enyhülnek.

Minden szervezet egy individuum, tehát a hatóanyagok nem egyformán hatnak minden fizikumra. Minden esetben konzultáljunk orvosunkkal, természetgyógyászunkkal a legjobb eredmény elérése céljából!

 (1)    0

Your comment has been sent successfully. Thanks for comment!
Leave a Comment
Captcha